'Οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Grexit στο ποδόσφαιρο''
Λύση μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει και τα πάντα αναφορικά με τη σχέση της ΕΠΟ με τις UEFA και FIFA και φυσικά δεν έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr κάλεσε (και προειδοποίησε) τον Σταύρο Κοντονή ώστε να συζητήσουν προκειμένου για τα θέματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού, καλείται ουσιαστικά να διαλέξει είτε να συνεργαστεί με την UEFA, πράγμα που ενδεχομένως να οδηγήσει την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε αλλαγές, είτε να επιμείνει με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στα τέλη του μήνα και πρόκειται να περάσει από ψήφιση στις αρχές Μαΐου.
Λαμβάνοντας υπόψιν το χειρότερο σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή αυτό της επιμονής του Σταύρου Κοντονή και της ρήξης με τις ευρωπαϊκές αρχές, το ποδοσφαιρικό Grexit προκαλεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους συλλόγους που πορεύονται βάσει προγραμματισμού (ακόμα και σε θέμα εξυγίανσης όπως στον Παναθηναϊκό), στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζουν τα έσοδα από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Κρατήστε για αρχή το ποσοστό του 30%. Γιατί τέτοια είναι η αύξηση των συνολικών εσόδων έπειτα από τις νέες τηλεοπτικές συμφωνίες και τα χρήματα των χορηγών που «έκλεισε» η UEFA.
Τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ
Ξεκινάμε από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου φυσικά συμμετέχει μονάχα ο πρωταθλητής της χώρας και αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Μόνο και μόνο το μπόνους συμμετοχής στους χρυσοφόρους ομίλους του θεσμού, έπειτα και από τα νέα νούμερα που έχει ανακοινώσει η UEFA εδώ και λίγο καιρό, ανέρχεται στα 12 εκατ.ευρώ, τη στιγμή που μέχρι πέρυσι ήταν στα 8,6! Αντίστοιχα αυξάνονται και τα μπόνους της συμμετοχής σε προχωρημένη φάση της διοργάνωσης,, με τον σύλλογο που θα φτάνει μέχρι και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (όχι ότι αφορά αυτό την Ελλάδα, αλλά κουβέντα να γίνεται...) να συγκεντρώνει συνολικά 70 εκατ.ευρώ χωρίς το ποσοστό που του αναλογεί για το Market Pool από τις μεταδόσεις των αγώνων του.
Πηγαίνοντας στα ποσά για τις νίκες και τις ισοπαλίες που μπαίνουν στα ταμεία κάθε ομάδας έπειτα από τα παιχνίδια που παίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η νίκη θα έχει πλέον «έπαθλο» 1,4 εκατομμυρίων, ενώ η ισοπαλία από τις 500.000 ευρώ θα δίνει 750.000.
Τα χρήματα του Γιουρόπα Λιγκ
Όσοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι... σχεδόν αδιάφορη λόγω της (θεωρητικά και στα μυαλά ελαχίστων ανθρώπων) αίγλης, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει – αν και θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη – πριν είναι πολύ αργά. Με την UEFA να επιθυμεί να κλείσει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις και να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το Γιουρόπα Λιγκ, αυξάνει τα έσοδα για τις συμμετέχουσες ομάδες σε ποσοστό 50%! Μπόνους συμμετοχής στα 2,4 εκατ.ευρώ, στις 300.000 ευρώ η νίκη και στις 150.000 η ισοπαλία, σε σχέση με την τρέχουσα σεζόν που αυτά τα ποσά ήταν 200.000 και 100.000 αντίστοιχα.
Συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ μετά και τη φάση των ομίλων, ο σύλλογος που καταλαμβάνει την πρώτη θέση λαμβάνει και 600.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος που περνάει στους «32» παίρνει 400.000. Η αύξηση που σημειώνεται στις δύο αυτές περιπτώσεις ανέρχεται στις 200.000 και φυσικά το ποσό ολοένα κι ανεβαίνει ανάλογα με την πορεία που κάνει κάθε ομάδα.
Πτώση και στην κατάταξη...
Αν οι ελληνικές ομάδες δεν βρεθούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε η Ελλάδα δεν θα πάρει βαθμούς στην κατάταξη της UEFA. Από την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το ποδόσφαιρο της χώρας με αποτέλεσμα από τη σεζόν 2016-2017 να παίζει προκριματικά και ο πρωταθλητής, όλα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Όσο δεν θα μπορεί η χώρα να συνεχίσει να διεκδικεί την ανατροπή της κατάστασης στην οποία θα βρεθεί από την μεθεπόμενη σεζόν το ποδόσφαιρο και έρθει η σημαντική υποχώρηση στην κατάταξη με τη στασιμότητα στους πόντους που προσπαθούν να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι εκπρόσωποί μας, τόσο περισσότερα χρόνια θα χρειαστεί για να επανέλθει – αν επανέλθει – η Ελλάδα στην κατάσταση που βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η παρουσία και τα αποτελέσματά μας ήταν τέτοια που μας έκαναν υπολογίσιμους.